INTERN MELDPUNT Klokkenluidersdecreet Onderwijs

WAAROM?
Uitvoering van het Decreet tot bescherming van klokkenluiders in het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap (van 21 juni 2023).
 
HOE?
Guimardstraat 1, 1040 Brussel
02 507 07 12
Het schoolbestuur Scholen Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie Sint-Niklaas vzw is aangesloten bij het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor al zijn (onderwijs)instellingen. 
Katholiek Onderwijs Vlaanderen mag alle meldingen ontvangen en behandelen die betrekking hebben op de (onderwijs)instellingen van het bestuur en die gebeuren in het kader van Klokkenluidersdecreet Onderwijs.
 
WAT?
Er is een intern meldpunt waar personeelsleden melding kunnen maken van onregelmatigheden en tekortkomingen ten aanzien van specifieke Europese regelgeving bij de werkgever zonder angst voor represailles.
 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen engageert zich om alle meldingen (in de zin van Klokkenluidersdecreet Onderwijs) die betrekking hebben op een instelling van het bestuur zo goed mogelijk te ontvangen, te behandelen en op te volgen. Het bestuur ondersteunt het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen altijd wanneer nodig of nuttig.

Het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zal een ontvangstmelding sturen aan de klokkenluider binnen zeven dagen na de dag waarop de melding werd ontvangen. 

Na een ontvangen melding neemt het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen contact op met de betrokken instelling van het bestuur. Samen gaan zij de juistheid na van de melding. Het bestuur voert daarbij een intern onderzoek. Als er op basis van het gevoerde interne onderzoek voldoende aanwijzingen zijn van een inbreuk, neemt het bestuur de gepaste maatregelen.

Het interne meldpunt van Katholiek Onderwijs Vlaanderen informeert de klokkenluider binnen drie maanden na de dag waarop de ontvangstmelding werd verstuurd over de als opvolging geplande of genomen maatregelen en over de redenen daarvoor. 


Het bestuur verbindt zich ertoe om geen maatregelen te nemen (of hiermee te dreigen) tegen personen die onder de bescherming van het Klokkenluidersdecreet Onderwijs vallen, als vergelding voor een melding of openbaarmaking. Die represaillebescherming geldt in de eerste plaats voor de klokkenluider zelf maar strekt zich uit tot personen die een klokkenluider bijstaan in het meldingsproces (de zogenaamde facilitatoren), collega's van de klokkenluider, alsook tot eventuele getuigen. Enkele voorbeelden van maatregelen die je niet mag nemen als represaille voor een klokkenluidersmelding:

  • een schorsing, ontslag of soortgelijke maatregelen;

  • een evaluatie onvoldoende, negatieve beoordeling voor tijdelijken, degradatie of het onthouden van bevordering;

  • het onthouden van een benoeming;

  • de overdracht van taken, verandering van locatie van de arbeidsplaats of verandering van de werktijden;

  • het onthouden van opleiding;

  • een negatieve arbeidsreferentie;

  • het opleggen of toepassen van een tuchtmaatregel, disciplinaire maatregel, berisping of financiële sanctie;

  • dwang, intimidatie, pesterijen en uitsluiting;

  • het niet omzetten van een tijdelijk contract in een contract voor onbepaalde duur, als het personeelslid de gerechtvaardigde verwachting had dat het een contract van onbepaalde duur zou krijgen;

  • schade, met inbegrip van reputatieschade op sociale media of financieel nadeel, met inbegrip van omzetderving en inkomstenderving;

  • opname op een zwarte lijst op basis van een informele of formele overeenkomst voor de hele instelling waardoor de klokkenluider geen baan meer kan vinden bij die instelling;

  • de intrekking van een licentie of vergunning, afgeleverd door een overheidsinstantie;

  • psychiatrische of medische verwijzingen;

  • vroegtijdige beëindiging of opzegging van een contract voor de levering van goederen of diensten;

  • elke andere vorm van represailles.

Meer informatie over de klokkenluidersregeling binnen onderwijs vind je op de officiële webpagina van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming